Zo haak je als rechtshandige verder op een linkshandig werk
01 juli 2021 
3 min. leestijd

Zo haak je als rechtshandige verder op een linkshandig werk

Iemand anders leren haken is natuurlijk supertof. Het wordt alleen behoorlijk wat ingewikkelder als je student(e) een andere dominante hand heeft als jij. Het laten zien lukt misschien nog wel, maar verder helpen als er een foutje in het werk zit… dat is waarschijnlijk heel wat lastiger.

Met je andere hand haken is voor jou wellicht even moeilijk als voor je student. Misschien zelfs nog moeilijker. Wat is het jammer dat je dan niet even een extra steekje op het werkje bij kan maken zodat alles weer klopt.

Wel, er is een manier om toch met je dominante hand op het werk verder te haken. Je moet daarvoor alleen maar alles andersom doen.

Zo ga je te werk:

Dit is het haakwerk waar je op verderhaakt. Een lapje vasten, gemaakt door een linkshandige.

En daar wil jij nu de volgende steek op gaan haken. Als je het haakwerk in jouw rechtshandige hand vasthoudt, dan kan je niet meteen verder.

Dus de eerste stap is: het haakwerk omdraaien (zodat dus eigenlijk de achterkant naar je toe wijst). De werkdraad ligt nu vooraan je werk. Dat is goed!

Nu ga je alles in spiegelbeeld verder doen. Normaal gezien steek je in je werk van voren naar achteren. Nu steek je dus van achteren naar voren in de volgende steek.

De draad gaat normaal gesproken van achteren naar voren op je naald. Nu gaat hij, in spiegelbeeld, van voren naar achteren op je naald.

Nu kom je weer uit de steek. Je hebt nu, net als anders, 2 lusjes op je naald.

Weer de draad op je naald. Ook weer van voren naar achteren (net het andersom dan wat je gewend bent dus).

En nu nog de naald door de lusjes halen, en je eerste omgekeerde vaste is klaar :).

Als je het werkje teruggeeft, moet je het natuurlijk wel weer omdraaien. Het is de bedoeling dat je student niet omgekeerd gaat werken, uiteraard.

Wil je het graag in een bewegend beeld zien? Bekijk dan de video.

Wist je trouwens dat onze Haakacademie vol filmpjes staat, voor rechts- én voor linkshandigen? Ook dit filmpje vind je ‘andersom’ in onze Haakacademie, tesamen met nog héél veel andere tips en trucs.

Als je anderen wil leren haken, dan is dit platform ideaal om voor hen te zetten tijdens het aanleren. Ze kunnen zo zonder te moeten spiegelen nadoen wat jij wil zeggen. Wedden dat het leren zo veel sneller gaat?

Surf snel naar onze Haakacademie  en ontdek wat zij voor jou en je student kan betekenen.

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen